Eco Bazar

Te așteptăm în Grădina Convivial începând cu ora 11:00 pentru un târg de o zi la care, în loc de schimburi comerciale, au loc schimburi de idei și de practici legate de grădinărit și alimentație sănătoasă, troc de plante și semințe, activități educative despre mediu și biodiversitate atât pentru adulți, cât și pentru copii, proiecție de film, și lista nu se încheie aici!

Ne pregătim cu un meniu special de eco-bazar, cu gustări de la producători locali, cu limonadă, siropuri și gofre! Iar pe tine te provocăm să îți confecționezi o pereche de antenuțe, să le scoți la plimbare pe 12 mai și să zbori ca o albinuță, pe tot parcursul zilei, de la o activitate la alta în grădina noastră!

————————————

PROGRAM:

GRĂDINI VERTICALE. Pentru că au fost folosite de oameni încă de acum 5000 de ani, în acest prim atelier al zilei vom crea o astfel de grădină sustenabilă. Dar unde o putem amplasa? ce materiale folosim? care sunt avantajele cultivării pe verticală?… veniți să descoperim împreună și să punem cu mânuța noastră câte un răsad! (de la 11:30) COMPOSTAȚI, NU REGRETAȚI! Compostul este noul “aur negru”, așa cum a început să fie supranumit în zilele noastre, și pentru a-l obține nu ai nevoie decât de resturile tale alimentare! Vei afla în atelierul nostru despre beneficiile compostării pentru mediul înconjurător și despre importanța ei în obținerea unui sol fertil! (de la 11:30) TROC DE PLANTE ȘI SEMINȚE. Păstrăm un colț în curte pentru cei care aveți un surplus de lăstari, tulpini, mlădițe sau ați păstrat semințe din grădina voastră și vreți să le puneți la bătaie, să luați altceva la schimb sau pur și simplu să le oferiți!

“ANIMAL” este titlul unui film cu două premii și două nominalizări la care vă invităm de la ora 12:30, un documentar selectat de “CULMEA: Film și educație de mediu” (Brașov), proiectat pe 12 mai și la Convivial cu sprijinul Institutului Francez.

OAZĂ PENTRU MICUȚE CREATURI. Haideți să aflați ce este și cum poate fi făcut un “hotel de insecte”! Vom crea mici locuințe pentru buburuze, gândăcei sau chiar urechelnițe mâncătoare de păduchi și acarieni! Sunt ușor de construit din materiale reciclate și de foarte mare ajutor în orice curte și grădină. Trebuie doar să cunoaștem puțin insectele pe care le vom găzdui, pentru a le crea un spațiu favorabil în care vor vrea să rămână. (de la 14:00) PUȚINĂ APĂ ENZIMATICĂ, VĂ ROG! V-ați întrebat, cu siguranță, câte E-uri sunt într-un suc… câtă chimie alimentară, de care nu prea avem nevoie sau care nici măcar nu-i benefică pentru noi… sau cum de băuturile tip “cola” sunt bune la desfundat chiuveta! Dar vreți să vedeți și cât de simplu este să pregătești o băutură plină de vitamine și super gustoasă? (de la 15:00) SALATA “SĂLBATICĂ”? Chiar nu te-ai gândit niciodată că majoritatea plantelor din jurul tău sunt comestibile? Pare incredibil, dar e perfect adevărat! Și dacă vrei să te convingi, intră în acest atelier pentru a pregăti o salată cu plante sălbatice comestibile! Ca să discutăm puțin despre ele și să afli cum le poți recunoaște în natură! (de la 15:00) LANȚURI TROFICE… ANIMATE!

Poate că ție nu îți plac viermii sau gândacii, dar ce bine că păsările se uită la ei cu poftă!

De la materia care se descompune, până la râme, șerpi, bufniță, lup sau zimbru, fără lanțuri trofice, rămânem nemâncați! Nici pământul nu mai rodește, nici râurile nu mai curg, așa că haideți să ne arătăm aprecierea față de acest mecanism al naturii pictând cele mai vesele desene pe zid, cu culori obținute natural! (de la 16:00) DESCOPERĂ INSECTELE DE FOARTE APROAPE!

Vom privi mici vietăți în detaliu, cu ajutorul microscoapelor! Haideți să vă alegeți fluturele, buburuza, cărăbușul sau altă gâză din colecția pe am adunat-o – bineînțeles, fără să facem rău vreunei insecte – și să vedeți ce creaturi incredibile sunt! (de la 16:00) BIBLIOTECA DE O ZI. Deoarece unii dintre noi avem pe acasă cărți frumoase și folositoare despre copaci sau ciuperci, despre ecologie și reciclare, despre natură, permacultură sau chiar conservarea alimentelor… haideți să le punem la un loc în duminica eco-bazarului și să le oferim și altora ocazia de a le răsfoi pe parcursul zilei! După așa o ieșire plăcută prin oraș, se vor întoarce și mai bucuroase în biblioteca ta!

DE CE FREE-STORE DE HAINE? Pentru că sunt prea multe, peste tot, deja suficiente pentru toată lumea! Și pentru că industria vestimentației este un mare poluator mondial! Și pentru că știi bine și tu că astăzi oamenii au tendința de a schimba prea rapid hainele, producând astfel cantități imense de deșeuri dificil de distrus.

Așa că adu piesele tale cele mai distinse pe care vrei să le dai mai departe și poți inclusiv să pleci acasă cu ceva ce îți place! Iar noi ne vom strădui ca hainele care rămân să ajungă la cei care chiar au nevoie!

————————————

ÎN PLUS de toate acestea, vă așteptăm să participați și la o vânătoare de Comori ale Sustenabilității, să cunoașteți diverșii noștri eco-oaspeți, să vizitați instalația de artă gândită de Sergiu Negulici sau să regăsiți și să completați Harta Micilor Producători Locali la care am început să lucrăm!

VINO cât mai SUSTENABIL – cu bicicleta, cu transportul în comun, cu sticla/cana ta de drum, cu plante, semințe, haine de dat, cu ideile și proiectele tale bune, cu curiozitatea și bucuria ta – și vei contribui la creșterea unei COMUNITĂȚI!

Care prețuiește sănătatea planetei!

Care înțelege că avem nevoie de păstrarea biodiversității așa cum avem nevoie de aer bun, de apă bună și de pământ bun!

Care vrea să schimbe relația pe care o avem cu lumea vie și care caută soluții pentru asta!

Care simte că de acum încolo trebuie să facem tot posibilul să menținem un echilibru între acțiunile noastre și resursele planetei-mamă!

SUSTENABILITATE:

“cum răspundem nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”

(“Viitorul nostru comun” – Națiunile Unite, 1987) Evenimentul are loc în cadrul proiectului Explorator în Câmpulung derulat de Asociația Culturalis, în parteneriat cu Ludic Nature și Colegiul Național Pedagogic Carol I, în perioada februarie – iulie 2024. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus, acțiunea proiecte de participare a tinerilor la viața democratică.